Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

The Hydro

The Hydro
2014
The Hydro joins the Clyde Auditorium on the northern edge of the River Clyde to create a new entertainment destination within the redevelopment of Glasgow’s former docks. A highly flexible indoor venue, the 12,500-capacity arena provides a combination of fixed,
retractable and removable seating to enable a wide range of different staging and concert layouts – it can also be configured for a number of sporting events.

The building’s form is generated from the inside-out by the seating, which wraps around the stage above ground level and rises toward the front, optimising the viewing angle and drawing the audience closer to the excitement of the performance.

The roof canopy follows this distinctive angled profile, rising away from the busy main road to the rear to reveal a dramatic 40-metre-high elevation to the south – its dramatic structure spans 120 metres in a shallow dome of diagonally latticed steelwork. The upper part of the building is clad in ripples of a translucent material, onto which can be projected patterns and images, and which can be illuminated to make the building glow like a beacon for the new quarter at night. Opening up the riverside, the arena is set back from the water’s edge to frame a new public square between the two buildings. The main entrance is to the south of the arena, via a generous top-lit lobby. A second, fully glazed high-level atrium gives visitors panoramic views of over the public square to the river, and leads to further facilities, including a dedicated VIP floor with boxes and club seats.

Designed to reduce energy demands, the building combines natural and mechanical ventilation – fresh air is drawn into the building above the entrances, and vented at a high level. The SSE Hydro is integrated withthe district-wide public transport and the surrounding landscaping provides a valuable new civic amenity –
the building is set back from the river to frame a new public space between the arena and conference centre. In addition, a low concrete bank curves around the base of the arena, concealing catering and support spaces and providing an attractive green, landscaped plinth.

PROJECT: The Hydro
ARCHITECT: Foster + Partners
STRUCTURAL ENGINEER: Arup
SERVICES ENGINEER: Arup
QUANTITY SURVEYOR: Gardiner & Theobald
LANDSCAPE ARCHITECT: Ian White Associates
PROJECT MANAGER: Turner & Townsend
The Hydro
The Hydro

Back to Public

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.