Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

The Malt House

The Malt House
2013
Originally built as a spirit & wine bond, compromising 3 storeys with basement, this former office bookends two mews lanes at their meeting point on Canning Street, just off Edinburgh's Shandwick Place.

A new central courtyard was carved out the middle of the existing building to create 10 dual aspect apartments with a 2,000ft2 office unit over ground and basement levels. A sculptural steel and timber access stair provides the main focus for the new courtyard which connects to the street via a timber lined pend.

Internally, formerly hidden elements of the original building such as cast iron columns and timber beams are exposed and restored.
The interior palette has been kept simple to highlight the original features, with dark oak flooring and white walls enlivened by sliding doors and walls picked out in feature colours.

PROJECT: The Malt House
LOCATION: Canning Street, Edinburgh
CLIENT: Beaghmor Atholl House
ARCHITECT: Morgan McDonnell
STRUCTURAL ENGINEER: Will Rudd Davidson
QUANTITY SURVEYOR: PMP
The Malt House
The Malt House
Suppliers:
Main Contractor:  Colorado Group

Back to Historic Buildings & Conservation

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.