Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Altarf

Altarf

Located on the Isle of Skye, this mobile micro-home prototype was developed as a small, low cost, thermally efficient, movable house, designed for the rural landscape. The Client’s initial brief was for a ‘small but not tiny’ one-bedroom house on the site. However, after discovering that the ground conditions were poor, formed from made ground and could not support traditional foundations, a ‘mobile house’ concept was developed.

The 30sqm house contains three main spaces, which are open to the apex, to provide a feeling of space, light, and height. Each is divided by a deep storage wall, containing cupboards or other functions. The three spaces flow together, creating a greater feeling of volume and light throughout the building. Birch faced plywood lines the interior of the building, this was chosen for aesthetic and functional reasons. The internal cladding was carefully laid out to reduce material waste and any off cuts were reused in shelving and other internal furnishings.

Large areas of glazing are located to the south and west, capturing the island landscape beyond and maximizing solar gain. These are over-clad with fine sections of timber to filter the summer sun, reducing the risk of overheating. Externally, the building is clad in black standing seam zinc and untreated Siberian larch cladding, emulating materials commonly found within the rural landscape. Both external and internal materials were considered in terms of longevity, re-use, maintenance, environmental impact, and their attributes relating to deflection. A dry-stone wall, topped with turf, grounds the building in the landscape, creating an established boundary and a positive connection with the wider Blackpark.

An offsite Construction strategy was employed to limit waste, reduce construction time, and to allow for work to be carried out during the winter months. A ‘local’ focus was pursued, rather than manufacturing the building at a distance and then transporting the building to Skye, the focus was on retaining the majority of the work ‘on the island’ or within the Highlands, therefore using local labour and skills, sourcing local materials – where possible, supporting the local economy and reducing the building’s carbon footprint. Once complete, the building was transported across the Skye landscape, to the site and lifted into position. In the future the building can be removed from Blackpark and travel to a new location where its narrative will continue

PROJECT: Altarf
LOCATION: Isle of Skye
CLIENT: Ali Maclennan
ARCHITECT: Ann Nisbet
Altarf
Altarf
Altarf

Altarf
Suppliers:
Photographer:  David Barbour

Back to Housing

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.