Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Linkwood

Linkwood

A contemporary new build on an elevated site near Pitmedden. The site benefits from panoramic views from an elevated level however with the prime view at the North, the design solution needed to address how this could be captured whilst ensuring maximum natural light into the building.

The design solution is a series of vernacular forms connected with a contrasting and contemporary flat roof form. The gable forms are skewed on the site to open up to the panoramic views. A whisky snug to the West offers picture views to Pitmedden, evening light and a long-range view to the North. The main living space, comprising Kitchen, Dining and Sitting Room, has large picture windows to the North. Full height windows wrap around the corners of the gable to ensure the space benefits from both morning and evening sun.

The brief for Linkwood included consideration of renewable energy and most importantly a high-quality construction specification to reduce the building’s energy demands. The house is constructed using Scotframe’s “Val-U-Therm” kit system providing superior insulation qualities and allowing flexibility with large spanning open plan spaces and vaulted ceilings.

A simple pallete of external materials were proposed as a direct response to the local vernacular including natural slate, light coloured render, timber cladding and natural drystone walling.

PROJECT: Linkwood
LOCATION: Pitmedden, Udny
CLIENT: Private
ARCHITECT: Rachael Walker Architects
STRUCTURAL ENGINEER: Cameron + Ross
Linkwood
Linkwood
Linkwood

Suppliers:
Main Contractor:  Cairnrowan Custom Homes
Photographer:  Niall Hastie Photography

Back to Housing

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.