Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

New Gorbals Housing Association

New Gorbals Housing Association

The new home of the New Gorbals Housing Association is a bespoke office and civic piazza forming the  centrepiece of the Crown Street redevelopment in Glasgow. Our task was to design a building that could be easily adapted to provide a variety of workplace functions, future proof expansion, better connect the association with the wider Gorbals community with improved facilities for tenants and cultivate the social well-being and comfort of staff.

The building maintains a civic presence externally, with an expressive brick skin to visually connect the association to the wider Gorbals community. The facade is considered akin to a permeable ‘walled garden’, maximising views out to the surrounding city, whilst focused on an internal workspace which conceals an intimate south-facing courtyard garden. A large illuminated sign fixed to the building proudly announces ‘Gorbals’ as a landmark within the urban context.

The office environment is centred around a large timber clad atrium, uniting various teams around a common circulation zone. The interior layout flows as one continuous room, with various niches offering degrees of privacy that range from larger communal working areas to private booths. Each space benefits from multiple aspect views through internal and external glazed partitions and windows, to ensure each space is reconnected to the wider cityscape. 

Feature zinc-clad elements are interlaced with red brick walls to provide contrast along the principal elevations. Ground floor glazing is recessed within the depth of the piers to provide privacy to the internal workspace, whereas first floor glazing maximises views out by stepping forward. The north facing aspect provides a consistent and even light suited for a bright and comfortable working
environment, whilst avoiding summer overheating and unwanted glare. The building steps in height along the east elevation to connect with the adjacent housing development. To the north, the building maintains a human scale to avoid overshadowing the public piazza.  
 
Material finishes were chosen for robustness and are present both internally and externally to create a unified building aesthetic. Red stock brick forms the predominant material, broken up internally by Siberian larch wall linings and Ash veneered MDF panels. Other internal finishes were chosen to complement the warm tones of the brick, such as orange MDF panels. In contrast, dark grey MDF and grey paint applied finishes break up the spaces, echoing the grey zinc cladding used externally. 
 
The principal spaces are naturally ventilated, taking advantage of cross ventilation across the atrium space. NGHA were keen to maximise external views from all office areas, taking full advantage of natural daylight whilst relying on a natural ventilation strategy with minimal active cooling to ensure low energy use. All external services are concealed behind the Flemish bond brick openings that are expressed on the external elevations at high level. The office features a bespoke engineered internal smoke control system to allow the large open interior spaces to function without the need for curtains or additional partitions. This strategy encompasses four large fans mounted within brick piers.

PROJECT: New Gorbals Housing Association
LOCATION: Crown Street, Glasgow
CLIENT: New Gorbals Housing Association
ARCHITECT: Page\Park
STRUCTURAL ENGINEER: Aecom
SERVICES ENGINEER: Max Fordham
QUANTITY SURVEYOR: NBM
LANDSCAPE ARCHITECT: RaeburnFarquharBowen
New Gorbals Housing Association
New Gorbals Housing Association
New Gorbals Housing Association

New Gorbals Housing Association
New Gorbals Housing Association
New Gorbals Housing Association

Suppliers:
Main Contractor:  CCG
Photographer:  Keith Hunter

Back to Retail/Commercial/Industrial