Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

The Bothy

The Bothy

The house comprised of an existing two storey 3 bed cottage which had been previously extended forming a link to the adjacent single storey storage bothy. Our brief for this first stage was to create a family home, converting the unheated bothy from storage into living and kitchen space and included a design for the next stage of the project re-working the existing cottage and previous extension to create 5 bedrooms and a dining space.

This project focused on the first stage which was to convert the unheated bothy into the kitchen and living space for the house.
Creating a new entrance was key, as the existing entrance was hard to find, tucked away behind the house, the new entrance porch brings you into the centre of the bothy space dividing it into open plan kitchen to the west and living space to the east.
Large windows in the gable of the bothy give access to the spectacular views out to sea. The roof structure was opened up throughout, to make use of the full volume of the space, whilst maintaining the original rafters and trusses.

New openings were formed in the bothy walls to connect into the existing extension, which has become the dining space, centrally placed in the house, making the most of the views to the east and the west.

The existing ground floor layout of the house involved numerous linked rooms to gain access to the upstairs bedrooms. The design for stage two involves re-positioning of the stair and reworking the layout to create additional rooms and bedrooms all within the existing footprint. The work to the existing cottage and stairs will form a future project.

The now light filled spacious bothy has createda great family living space, linked into the existing house, whilst allowing for the future planned improvements to the house. Views from within the house and bothy now allow them to fully appreciate the special coastal location of the house.

PROJECT: The Bothy
LOCATION: Aberdeenshire
CLIENT: Mr and Mrs Roxburgh
ARCHITECT: Hyve Architects
STRUCTURAL ENGINEER: Macleod Jordan
QUANTITY SURVEYOR: Alan Crichton Chartered Quantity Surveyor
The Bothy
The Bothy
The Bothy

Suppliers:
Main Contractor:  Burns Construction
Photographer:  David Barbour

Back to Housing

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.