Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Charles Stewart House

Charles Stewart House
2018

Lewis & Hickey Architects have recently completed a new entrance area and meeting suite for a grade II Listed University building in Edinburgh’s Old Town. The completed project is the first part of a larger phased programme of works that are seeking to reinvigorate an important staff building in the University of Edinburgh estate.

The architects, using a thoughtful and pragmatic approach, have created a logical entrance sequence that offers level access into the building from the street, through a glazed draft lobby culminating in a bespoke reception desk. From that point the user can either occupy the adjacent waiting area and meeting suite or be given access to make their way up through the building via the main open stair.

A series of suspended timber fins form a feature ceiling that draws the user in and frames the reception desk by dropping to a lower height and mimicking the curved shape of the desk. The orientation of the desk not only directs the receptionist’s sight towards the main entrance doors but also faces them towards the main source of natural daylight. The two meeting rooms provide much needed meeting space in a heavily used building – natural daylight, again, a key consideration in their layout and orientation. A tiled marmoleum floor, with a subtle herringbone pattern – referencing the parquet flooring found in many of the historic buildings in Edinburgh - provides a continuity throughout the whole entrance space.

Externally three stone entrance steps have been removed to create a level threshold, welcoming access for all. New aluminium framed glazed doors have been installed to match the style of the existing shopfront. Behind the doors, the immediate floor level has been lowered and a discrete platform lift installed for wheelchair users, within a glazed draft lobby which provides a transition space and shelters the users of the building from the outside elements.

The ongoing phased project will look to provide a new staff breakout space, enhanced open plan work spaces, a full toilet refurbishment and a new shower changing facility. The complete works are scheduled to be delivered by early 2019.

PROJECT: Charles Stewart House
LOCATION: Chambers Street, Edinburgh
CLIENT: University of Edinburgh
ARCHITECT: Lewis & Hickey
STRUCTURAL ENGINEER: Peter Brett Associates
SERVICES ENGINEER: RSP Consulting Engineers
QUANTITY SURVEYOR: Thomson Gray
Charles Stewart House
Suppliers:
Main Contractor:  Cornhill Building Services

Back to Interiors and exhibitions

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.