Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

The Wave

The Wave
2016
The Waves sawe demolition of two dilapidated cottages and construction of a single replacement dwelling on a remote spot in the Manor Valley, Peebles.

Designed by Aitken Turnbull Architects the scheme responds to the client brief for a home that respected it’s setting within a National Scenic Area and exploited its elevated panoramic views.

This is achieved via a curvilinear plan that hugs the natural contours of the land together with an internal hierarchy of spaces dictated by the existing site levels.

A materials palette consisting of dry whinstone, render, glazing and a Sarnafil 'wave' roof form which is intended to be an interpretation of the surrounding rolling hills.

The bulk of the large four bedroom home is broken up by a two lower wings and differing roof alignments and a lower storey clad in dry whinstone, specified by the council’s landscape architect.
PROJECT: The Wave
LOCATION: Manor Valley, Peebles
CLIENT: Stephen Furst & Alison Goodwin
ARCHITECT: Aitken Turnbull Architects
STRUCTURAL ENGINEER: David Narro Associates
SERVICES ENGINEER: SMS Technology
QUANTITY SURVEYOR: Thomson Gray
The Wave
The Wave
The Wave

Suppliers:
Main Contractor:  3b Construction

Back to Housing

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.