Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Replacement Earlston school to build community cohesion

Bookmark and Share | Send to friend

November 17 2021

Replacement Earlston school to build community cohesion

Scottish Borders Council is continuing their school investment programme with the replacement of Earlston Primary and nursery with a new community campus.

The civic campus will combine a new school and nursery with a library and multi-use community space set within an Oobe designed landscape for play and public use with enhanced connections to the High Street.

Led by Stallan-Brand Architects the new school will sit in the heart of the market town, employing a tandem build solution to permit continuity of education while work takes place. Split between health and education wings behind a unified facade the campus adheres to the typical proportions of one and two-storey housing in the town, with pitched roofs and light wells inspired by nearby Hume Castle.

Built to a standardised grid the campus uses matt bronze and gold decorative fretwork panels and metal standing seam cladding on upper floors, meeting the ground with large format pre-cast concrete panels.

In a concept statement, the architects wrote: "The proposals for Earlston take cognisance of recent events and changes in patterns of use such as social distancing, one way systems and outdoor spaces and the importance of local support and information.

"While we cannot predict the future we can ensure that what we build today places community support and inclusion at the heart of Earlston."

As part of the works, a new access road will be built to the south by Eildon Housing Association to serve a residential development that is set to commence next year. 

Building on the site of the current school will ensure continuity of education in the heart of the community
Building on the site of the current school will ensure continuity of education in the heart of the community
Improved connections will be established with the High Street
Improved connections will be established with the High Street

7 Comments

MV
#1 Posted by MV on 17 Nov 2021 at 09:34 AM
I like this. Instantly recognisable as a SB project with the giant overhang.
Graeme McCormick
#2 Posted by Graeme McCormick on 17 Nov 2021 at 16:55 PM
don't suppose they coudld do something with those dormers in the adjoining stone building
Basil Spent
#3 Posted by Basil Spent on 17 Nov 2021 at 17:10 PM
Nice externals but the plan certainly looks like a GIFA chase and not well resolved, wouldn't fancy my chances in the rat run corridor to the dining hall at lunchtimes.
SneckieMun
#4 Posted by SneckieMun on 17 Nov 2021 at 17:12 PM
I...I...I actually like this. I know that's not what UR comments are for but I do.
HMR
#5 Posted by HMR on 18 Nov 2021 at 08:15 AM
Looks great. Shame very little natural materials though. Could they flip the precast for a stone?
Bemused_Citizen
#6 Posted by Bemused_Citizen on 18 Nov 2021 at 10:52 AM
This is cracking, really nice scheme. It might be made better by making more of a thing of the Primary School entrance - it feels more like a back door, in comparison to the other entrances.

I agree with #3, the interior spaces feel unresolved. What do they look like and how do they function?

I also agree with #5, could stone be used to achieve the same result?
European cyclist
#7 Posted by European cyclist on 18 Nov 2021 at 20:52 PM
Cycling and driving on the wrong side of the road.

I also hate the architecture. It’s over the top and will never be built as presented. It is actually so out of keeping that it annoy a me looking at it.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to November 2021

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.