Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Barclays Eagle Lab takes flight at Tradeston

Bookmark and Share | Send to friend

December 15 2020

Barclays Eagle Lab takes flight at Tradeston

Detailed plans have been drawn up for the activation of a former warehouse on Kingston Street, Glasgow, to serve as an integral element of the wider Barclays campus developing around it.

Stallan-Brand Architects propose to repurpose the Beco Building as a support hub for start-up businesses, part of a nationwide network of events and workspaces operated by the bank, which will enable individuals as well as businesses of all sizes to grow.

In the process, the Eagle Lab project will save a B-listed building which has lain empty for over two decades, in what is billed as the 'missing piece of the jigsaw' in regenerating the riverfront site.

Proposals call for a sensitive adaptation of the historic building with more 'unashamedly new' extension to the rear in the form of a landscaped amenity deck to create a mix of ground-floor retail and creative workspaces above.

Under the plan, a prominent external escape stair will be replaced with a bespoke access arrangement with the brick facade serving as a canvas for new artwork. Expressive picture frame windows will also punctuate secondary facades in vivid red.

The north facade will overlook an elevated 'urban boardwalk' stretching out towards the neighbouring Kingston House that will be capable of serving as the foundation for a future 25,000sq/ft office block.

A playfully expressive northern elevation will reach out to the one remaining building of a similar vintage, Kingston House
A playfully expressive northern elevation will reach out to the one remaining building of a similar vintage, Kingston House
A single storey rear extension could pave the way for a later office block filling the air space above
A single storey rear extension could pave the way for a later office block filling the air space above

2 Comments

Fat Bloke on Tour
#1 Posted by Fat Bloke on Tour on 17 Dec 2020 at 12:47 PM
The rear of the building is a shambles -- far too heavy and obtrusive.

You have the open walkways in West Central Scotland -- the rain capital of the world.

Some mistake surely?

It would have been much better to have a full sclae / height glass extention added to the rear with the various connections on the dry inside.

File under a disaster in the making.
Terra_
#2 Posted by Terra_ on 22 Jan 2021 at 16:58 PM
Walkways are a bit garish. Maybe tone them down a bit.

Otherwise great!

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to December 2020

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.