Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Skye hotel spreads out with a black larch guest wing

Bookmark and Share | Send to friend

September 24 2020

Skye hotel spreads out with a black larch guest wing

Skye's Marmalade Hotel has undergone a tasteful extension at the hands of ICA Architects who have followed up their earlier renovation of the Georgian villa with a new build black larch guest wing.

Accommodating 23 guest bedrooms, each with open aspects toward the Cuillin mountains, the contemporary wing was commissioned by Perle Hotels and stands on a plinth of blonde stone to bring guests closer to nature.

ICA Associate, Douglas Young, said: “This has been an important project for us; it has been a challenging brief to satisfy in an area of outstanding beauty.

“The building is located subserviently to the existing building to retain the stature and setting of the Georgian structure—the extension runs off at an angle, set back to frame the historic building and to maximise the views.”

In deliberate contrast to the harled render and stone pilaster frontage, the projecting extension is punctuated by projecting frames and fixed shutters, blending with surrounding woodland.

ICA’s lead interior designer for the project, Lorraine Sansom adds: “The guestrooms have a pared-down, contemporary feel with a nod to the traditional aspects of the heritage of the original building. Each guestroom has a full-height window, which provides fantastic views from the elevated vantage that the hilltop hotel enjoys over Loch Portree and the Sound of Raasay.

"The extension offers a generous amount of accommodation whilst retaining an authentic boutique hotel atmosphere.”

Formerly known as Portree House the existing hotel was designed by 19th Century architect, James Gillespie Graham and built between 1806 and 1810.

Guests will be able to admire the wild landscape in comfort
Guests will be able to admire the wild landscape in comfort
Interiors make the most of the hilltop elevation
Interiors make the most of the hilltop elevation

Photography is shown courtesy of Clubhouse Paradiso
Photography is shown courtesy of Clubhouse Paradiso
The extension is designed to be subservient to the original hotel
The extension is designed to be subservient to the original hotel

3 Comments

Terra
#1 Posted by Terra on 25 Sep 2020 at 00:30 AM
thats braw
Bill S
#2 Posted by Bill S on 25 Sep 2020 at 08:22 AM
Looks great. I love the deference the new extension displays to the existing building with the form and materials masking the perceived bulk, presenting an almost shadow like extrusion.
Jane Torquil
#3 Posted by Jane Torquil on 25 Sep 2020 at 20:49 PM
When I first saw this extension I didn't think it was well matched with the old building, but it has started to grow on me. The old building on the right looks great after 200 years or so, I wonder how the extension will look in 200 years time...

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to September 2020

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.