Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Glass pod signifies £8m Aberdeen Station chrysalis

Bookmark and Share | Send to friend

June 3 2020

Glass pod signifies £8m Aberdeen Station chrysalis
An £8m overhaul of Aberdeen Station is on track with the appointment of Austin-Smith:Lord as lead design consultant as part of a broader team including Fairhurst, SVM, Abta Safety and Gleeds.
 
The practice was first brought on board in January 2017 to provide pre-construction architectural services but with funding now in place work can proceed in earnest subject to the virus situation.
 
Station owner Abellio Scotrail has recognised the need to provide upgraded facilities alongside signage and lighting enhancements to establish a greater sense of place.
 
This work will centre on a glazed pod at first-floor level within the main concourse reserved for first-class and sleeper passengers. This will allow the current ticket office and lounge to be refitted as additional retail space fronting Union Square and complements a reconfiguration of existing retail to benefit from new glazed extensions.

General repairs and refurbishment will also be carried out to the fabric of the A-listed structure.
 
Lead designer and project director Andrew McCafferty of Austin-Smith:Lord said “We have enjoyed collaborating with Abellio ScotRail during the design process to develop a solution that will enhance the quality of the environment for station users and improve the passenger experience to and from Scotland’s third-largest city. In collaboration with our sub-consultants Fairhurst and SVM, we look forward to working with Morrison Construction during the delivery phase.”
 
Morrison Construction will carry out the work in phases to allow continued operation of the station throughout the construction period, commencing as soon as it becomes safe to do so.
Concourse improvements seek to instill a greater sense of arrival and departure
Concourse improvements seek to instill a greater sense of arrival and departure
Existing retail will sit behind a new glazed frontage
Existing retail will sit behind a new glazed frontage

3 Comments

Fergus
#1 Posted by Fergus on 4 Jun 2020 at 10:03 AM
Instilling a greater sense of arrival? Who are they kidding!

+ are they changing the floor surface or not?

Looks like a waste of money on the cards
Hilloch
#2 Posted by Hilloch on 4 Jun 2020 at 12:09 PM
Not enough chewing gum marks on the floor in them visuals.
Scott
#3 Posted by Scott on 4 Jun 2020 at 21:47 PM
Fergus to answer your question yes the current flooring is being replaced throughout.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to June 2020

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.