Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Forresterhill Biohub to triangulate Aberdeen life sciences

Bookmark and Share | Send to friend

June 4 2019

Forresterhill Biohub to triangulate Aberdeen life sciences

BDP is seeking permission to establish a Bio-Therapeutics Hub within NHS Grampian’s Forresterhill Campus, Aberdeen, on behalf of Opportunity North East (ONE).

Intended to facilitate collaboration between industry, researchers and clinicians the building will introduce vital infrastructure to encourage life science companies and specialists to the region.

A fully glazed ground floor atrium will include a ground floor café, meeting spaces and entrance below three levels of private laboratories and ‘shell’ office accommodation - all enclosed within a triangular building bounded by Forresterhill Road and the Gilcomston Burn.

In a design development statement, BDP wrote: “the triangular form, adopted as a response to the site constraints, creates a dramatic ‘prow’ giving the building a strong, distinctive identity.

“We have sought to develop an architectural language that encourages legibility by visually distinguishing between the base and upper floors. The rising landscape allows the base to be nestled into the hillside, while the lab floors sit prominently above.”

Upper levels will be lent vertical emphasis by alternating strips of insulated metal panels and glazing wrapping all three sides, culminating in an all-glass ‘prow’.

Site constraints have generated a distinctive triangular footprint
Site constraints have generated a distinctive triangular footprint
Stairwells can be read externally via metal cladding panels
Stairwells can be read externally via metal cladding panels

3 Comments

rankbadyin
#1 Posted by rankbadyin on 4 Jun 2019 at 12:17 PM
Looks very like their Technology Innovation Centre for Strathclyde Uni
The God of unforgiving skyhooks
#2 Posted by The God of unforgiving skyhooks on 5 Jun 2019 at 10:54 AM
A 'Prow'? and that's where the metaphor ends. The deflection in the floors will be incompatible with the movement allowable in curtain walling. - One lovely big fat juicy circular column on its way.
'Ye canny change the laws o physics captin'.
Colum N
#3 Posted by Colum N on 6 Jun 2019 at 13:27 PM
Where have I seen this before.... Type Barons Quay Cinema into your search engine. Even the perspectives look borrowed. #2 quite correct my friend, BQ project in an afluent area with high budget and big name SEs- still required columns.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to June 2019

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.