Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Ian Springford details Bridgegate House work

Bookmark and Share | Send to friend

May 21 2013

 Ian Springford details Bridgegate House work
North Ayrshire Council has taken possession of Irvine’s recently renovated Bridgegate House following completion of works by Ian Springford Architects on behalf of the authority and Irvine Bay Regeneration Company.

This work involved re-cladding the existing building with an energy efficient envelope together with a complete internal overhaul which has raised occupational density from 200 people to over 400 – whilst the building remained occupied throughout.

As a result the building now houses open plan, naturally ventilated accommodation with ground level retail imparting uniformity to the surrounding streetscape.

A copper alloy clad entrance space contrasts with the use of glazing and highlights a newly enclosed underpass which now serves as a double height multi-functional reception space and customer service centre.

Project architect Ian Springford said: “Internally we've stripped out the cellular office layout to create an open plan, naturally ventilated environment which exposes and uses the existing buildings concrete frame as part of the energy reduction strategy. We are hopeful the building will achieve a BREEAM 'Excellent' rating.

“The work also involved creating a new customer service centre for North Ayrshire by in-filling a void under the building.”
A reception centre is the new public face of North Ayrshire Council
A reception centre is the new public face of North Ayrshire Council
Glass cladding is intended to reflect the sky and recede into the background
Glass cladding is intended to reflect the sky and recede into the background

4 Comments

Ross
#1 Posted by Ross on 22 May 2013 at 05:57 AM
Quality
wonky
#2 Posted by wonky on 22 May 2013 at 11:21 AM
The juxtaposition of the sleek modern 'rational' lines with the Georgian/Victorian structures works exceedingly well- Irvine is a town with a lot to offer and deserves careful preservation- parts of the port ala linthouse building area are awesome.
bonvivant
#3 Posted by bonvivant on 25 May 2013 at 13:27 PM
One despairs of journalists who know not the difference between density and capacity. How capacious can they get?
iain
#4 Posted by iain on 3 Jun 2013 at 12:38 PM
Last time I was down there I saw footprints on the copper walls...after all that work they didnt clean them after they were built?

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to May 2013

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.