Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Timber townhouse terrace takes off in Liberton

Bookmark and Share | Send to friend

May 17 2017

Timber townhouse terrace takes off in Liberton
Glencairn Properties and LBA Architects have secured a prized planning consent to deliver three townhouses overlooking Edinburgh’s Royal Observatory and Liberton Tower at Liberton Brae.

The four-bedroom properties will take the place of a disused agricultural barn within a complex of buildings that include a B-listed 19th century farmhouse, converted in an earlier phase of work.

Taking this barn as its template the intervention sports a standing seam metal roof, vertical timber cladding and a solid base formed from reclaimed stone. Internally each home is arranged around a fully glazed external void courtyard.

David Hill, design director for LBA, said: “The location and design of the townhouses set it apart, it’s a location that feels rural yet the properties benefit from a highly contemporary design. You’re minutes from the Pentlands, can access the Hermitage and benefit from unparalleled views across the iconic Edinburgh skyline. The development will really come alive in the early evening with the glow of light from the internal spaces through the ‘hit & miss’ timber cladding and with the backdrop of the observatory and Liberton Tower in the low-level evening sun, it’s going to be spectacular.”

Daryl Teague, director of Glencairn Properties, added: “The introduction of materials such as traditional stone, glass and timber, and highly original aspects such as the internal glass bridge and courtyard area help to maximise natural light making the most of the development’s location.”

Feature details will include vaulted ceilings, floor-to-ceiling glazing, private terrace and a feature glass floor serving as a ‘bridge’ across the courtyard void.
A vertiginous glass floor connects the dining area to the family kitchen, suspended above the courtyard void
A vertiginous glass floor connects the dining area to the family kitchen, suspended above the courtyard void
A wrap-around stone wall has been incorporated into a retaining wall
A wrap-around stone wall has been incorporated into a retaining wall

Each property will have its own garage with natural stone walls and a wild flower green roof
Each property will have its own garage with natural stone walls and a wild flower green roof
Expansive westerly views are offered over the Hermitage to Blackford Hill
Expansive westerly views are offered over the Hermitage to Blackford Hill

4 Comments

rankbadyin
#1 Posted by rankbadyin on 17 May 2017 at 16:19 PM
This looks brilliant.
Inahuf
#2 Posted by Inahuf on 18 May 2017 at 09:45 AM
Great looking, only one question: who wants to look out from their bedroom to see what someone else is up to in the next one?
Second thoughts, don't answer that!
Beetlejuice
#3 Posted by Beetlejuice on 19 May 2017 at 13:01 PM
This shows definite promise. There's a good level of initial detail been put in, but I'd like to see the solution for rainwater drainage
Artisan2
#4 Posted by Artisan2 on 19 May 2017 at 14:26 PM
External appearance is relevant for the landscape context, but (apologies for negativity) the void is not obvious from the outside, is thermally inefficient and of limited value as a garden. I would want to fill it with vegetation as a living room-divider, so maybe glaze the open roof to form an internal conservatory?

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to May 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.