Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

‘Harmful’ Sauchiehall Street student flats recommended for approval

Bookmark and Share | Send to friend

March 6 2017

‘Harmful’ Sauchiehall Street student flats recommended for approval
A controversial bid to erect a student housing development to the immediate south of the Glasgow School of Art looks set to go-ahead after Haus Architects lopped a floor off to placate the school which had voiced objections on the grounds of overdevelopment and ‘harmful impact’ on Mackintosh’s masterpiece.

Revised proposals show altered massing designed to increase visibility of the Mack’s southern gable, increasing the amount of light able to reach the school in the process.

Explaining the changes Haus wrote: “To increase the light and visibility we have removed the top floor of the proposal, which is now seven storeys of student residential above the ground floor retail. To strengthen the horizontal datum along Sauchiehall Street we have removed the step on the western side and levelled out the fourth floor to be consistent.”

A meeting of the council’s planning committee is scheduled for tomorrow to decide the projects fate but planners have already indicated that the proposal ought to be given the green light.
Public realm along Dalhousie Street will be activated through introduction of a commercial unity and external staircase stepping up to the school of art
Public realm along Dalhousie Street will be activated through introduction of a commercial unity and external staircase stepping up to the school of art
The revised application will include 181 studio flats
The revised application will include 181 studio flats

8 Comments

nonetheless,
#1 Posted by nonetheless, on 6 Mar 2017 at 13:55 PM
still a graphic architecture
Neil C
#2 Posted by Neil C on 6 Mar 2017 at 15:42 PM
While it will detract from the splendour of GSA, this design is far more sympathetic to its surroundings than the abomination it'll replace, in every measurable way.

Argyle Street can only dream of something as good as this, to replace that appalling row of charity shops opposite M&S.
CADMonkey
#3 Posted by CADMonkey on 6 Mar 2017 at 16:09 PM
Much better with a floor off.
Let's hope they get their party wall foundation design spot on.
Charlie_
#4 Posted by Charlie_ on 6 Mar 2017 at 16:37 PM
I preferred the previous iteration which emphasised the stepped massing more and I doubt the token compromise appeases any of the complainants anyway.
Rem Koolbag
#5 Posted by Rem Koolbag on 6 Mar 2017 at 17:50 PM
I think the biggest problem here is what the carefully crafted 3D views don't show.
Check the full submission to appreciate the impact this will have on the art school
Gringo
#6 Posted by Gringo on 7 Mar 2017 at 08:23 AM
I think this looks fine- it's better than a lot of the stuff nearby, and also has (whether you like it or not) some architectural intent.

Knowing how it works with planners, I would expect the first scheme submitted would be a strategic one in order to get this one they were actually after....
Glen Ferguson
#7 Posted by Glen Ferguson on 7 Mar 2017 at 08:59 AM
I think this is an improvement to what is standing there just now. But let's face it more thought and more design could've went into it because it looks like a simple box plain n simple. I'll never know the fasination lately with flat roofs.
Paul Sweeney
#8 Posted by Paul Sweeney on 7 Mar 2017 at 12:24 PM
Thankfully the GCC Planning Committee have just agreed to go to a full hearing for this application. Hopefully the hugely important south facade of the GSofA can now be protected with an appropriate datum.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to March 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.