Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

‘Climate proof’ Cairngorms retreat secures planning

Bookmark and Share | Send to friend

November 25 2015

‘Climate proof’ Cairngorms retreat secures planning
Moxon Architects have secured planning consent for a ‘climate proof’ forest home at Crathie Wood within the Cairngorms National Park, forming part of a loose cluster of residential and community buildings.

Quarry House sits within a manmade depression formed by mining activity, affording a degree of protection from the extreme weather which can affect the area, where bitter northerly winds can cause temperatures to plummet to -20C in the depths of winter.

To beat the elements rooms are oriented to the south and west to maximise solar gain whilst the homes profile follows the slope of the landscape to minimise exposure.

Finished with a combination of wide rough sawn and narrow smooth planned larch boards the property will be topped by a ‘crinkly tin’ mono pitched roof with deep box gutters and snow rails.

Architect Ben Addy commented: “The brief for this house was that it should be of the woods as much as it is in the woods. Although the overall footprint is very simple the interior spaces are deliberately ‘misaligned’ in order to create pockets of space that embed the building in its surroundings with sheltered niches and frequent unexpected views.”

Construction is expected to get underway by the middle of next year.
Frameless glazing is employed throughout
Frameless glazing is employed throughout
Inspiration was gleaned from modern agricultural buildings as well as Arts and Crafts homes from the vicinity
Inspiration was gleaned from modern agricultural buildings as well as Arts and Crafts homes from the vicinity

Interior spaces have been conceived to emphasise the quality of light and draw views out
Interior spaces have been conceived to emphasise the quality of light and draw views out
The site lies within an area of Special Scientific Interest in Upper Deeside
The site lies within an area of Special Scientific Interest in Upper Deeside

6 Comments

lm
#1 Posted by lm on 25 Nov 2015 at 12:46 PM
Really good and fantastic images
jack frost
#2 Posted by jack frost on 25 Nov 2015 at 13:11 PM
applause
CADMonkey
#3 Posted by CADMonkey on 25 Nov 2015 at 20:49 PM
Loving the architectspeak...“The brief for this house was that it should be of the woods as much as it is in the woods."

Hmmm...it looks very much like a house in the woods to me.

Is there a plan available so we can understand the clever planning referred to? It doesn't come through in the images.
M.
#4 Posted by M. on 26 Nov 2015 at 13:36 PM
Planning application at the following:

https://upa.aberdeenshire.gov.uk/online-applications/applicationDetails.do?activeTab=documents&keyVal=NRXILTCAGBZ00
Awstruck
#5 Posted by Awstruck on 26 Nov 2015 at 14:05 PM
Hold the front page!! Did you say 'Climate Proof'! I can't believe it.
Annich McIntosh
#6 Posted by Annich McIntosh on 2 Dec 2015 at 17:28 PM
Truly beautiful and in harmony with its surroundings. What a very special space.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to November 2015

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.