Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Planners consider merits of Tweedbank tapestry gallery

Bookmark and Share | Send to friend

August 19 2015

Planners consider merits of Tweedbank tapestry gallery
Scottish Borders Council is considering an application to build a new gallery space to house the Great Tapestry of Scotland within the village of Tweedbank – terminus of the Borders railway which is scheduled to begin operation next month.

The giant work of embroidery is the longest such tapestry ever made but lacks a permanent gallery space capable of doing justice to the 143m long piece. To remedy this architects Page\Park have drawn up plans for a split level building close to the station with a reception, shop, temporary gallery and café built on the ground floor to cater for the expected tourist hordes, with the tapestry itself located above.

To maximise floor space efficiency it was decided to shorten the displays length by mounting the tapestry in a series of rows offering both public and intimate settings, a decision which naturally led to an oval-shape. Continuing the Scottish theme of the tapestry itself the visitor centre will feature a roof structure that is intended to echo the distinctive flower of the Thistle.

In their design statement the architects observed: “Key to an efficient space distribution is the requirement to have back to back display panels dividing the main space into a series of segments. There are four lead walls providing the longest length of display panel that break the space into four main sections. Each of the main sections are then further divided into three smaller sections with shorter lengths of display panel. This creates a variety of spatial experiences and display options.”

Externally the first floor of the visitor centre will be clad in precast concrete panels with cast-in artwork developed in conjunction with Andrew Crummy, the artist responsible for creating the tapestry within.
An oval floor plan was settled upon as the most practical means of hosting the out-size work
An oval floor plan was settled upon as the most practical means of hosting the out-size work
HarrisonStevens's landscape strategy aims to complement the radial form of the tapestry building
HarrisonStevens's landscape strategy aims to complement the radial form of the tapestry building

2 Comments

A Local Pleb
#1 Posted by A Local Pleb on 19 Aug 2015 at 14:44 PM
It would be useful to actually see what Harrison Stevens's landscape proposals look like!
Gamma Ray
#2 Posted by Gamma Ray on 19 Aug 2015 at 17:14 PM
Offt what a stinker.....further proof that Page/Park are great at working with old buildings, but TERRIBLE when they have to make something new!

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to August 2015

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.