Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Hospital ‘home from home’ for the families of sick children takes shape

Bookmark and Share | Send to friend

May 7 2015

Hospital ‘home from home’ for the families of sick children takes shape
The latest addition to the South Glasgow University Hospital campus is taking shape in the form of Ronald MacDonald House, a ‘home from home’ for the families of children receiving treatment at the hospital.

Built by CCG and designed by Keppie Ronald MacDonald House consists of three pale brick residences beneath traditional slate roofs arranged around a courtyard arrivals space.

The £3.4m project replaces an existing facility at Yorkhill for the charity and is designed to adopt a domestic character whilst connecting visually with neighbouring tenements.

Work is expected to complete this summer.

A landscaped courtyard will offer a tranquil oasis for residents
A landscaped courtyard will offer a tranquil oasis for residents
The scheme turns its back to Govan Road
The scheme turns its back to Govan Road

6 Comments

David
#1 Posted by David on 7 May 2015 at 16:54 PM
Wow...what a responsive street frontage!

From the courtyard this actually looks pretty reasonable (punchy extruded windows perhaps a bit chunky looking), but the blank brick walls on to Govan Road is a pretty negative response surely?...
the sultan of brooneye
#2 Posted by the sultan of brooneye on 8 May 2015 at 11:39 AM
It's a tad austere but aesthetically I like it.

But the response to Govan Road is unforgivable.
Art Vandelay
#3 Posted by Art Vandelay on 8 May 2015 at 12:14 PM
I don't know, I think it works. Very much a shipyard/warehouse aesthetic, pretty appropriate given its location within the city.
S
#4 Posted by S on 9 May 2015 at 21:45 PM
If it helps to understand it better, there's the design statement still located on GCC's website. Planning app red : 13/01430/DC.
james
#5 Posted by james on 12 May 2015 at 08:08 AM
This is good.
Without me looking at the design statement, the building reads as a dormitory. Its primary function is to allow people to sleep, hence the mass of the gables fronting the road. Embracing courtyard and restraint as always is to be applauded.
michael
#6 Posted by michael on 18 May 2015 at 08:15 AM
Looks very industrial, a bit like the old industrial units remaining behind dalmarnock low level train station.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to May 2015

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.