Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Colin Montgomerie unveils Maggie’s Aberdeen

Bookmark and Share | Send to friend

September 23 2013

Colin Montgomerie unveils Maggie’s Aberdeen
The latest Maggie’s Centre to open its doors to cancer patients has been officially unveiled by golfer Colin Montgomerie HM the Queen of Norway and HRH the Duchess of Rothesay.

Named after Montgomerie’s mother the Elizabeth Montgomerie Building will support more than 500,000 people from across the north east and is the 17th centre to be built by the cancer charity since the first in Edinburgh back in 1996.

Designed by Norwegian architectural practice Snohetta, in partnership with Halliday Fraser Munro, the scheme is conceived as a pavilion in a parkland setting.

This sees a soft exterior ‘pebble’ shaped concrete shell envelop the centre and define a courtyard space with timber interiors helping to create more intimate spaces. A field of cut pattern grass and retained trees help to embed the centre into its landscape.

Kjetil Thorsen, founding partner of Snohetta, said: “In a world of architectural commercialism, it has been the most meaningful task to seek employment with spaces, materials and landscapes in the service of psychological and emotional healing processes.

“Maggie's continuous and thoughtful effort to provide surroundings of exceptional quality and content for people with cancer diseases affects us deeply as architects, as family and as humans.”

The new centre was completed following a 54 week build programme.

Photography by Philip Vile
15 local trainee architects gained on-site experience via the project
15 local trainee architects gained on-site experience via the project
The construction team adapted a technique normally used to finish tunnels to create a  reinforced concrete cage,
The construction team adapted a technique normally used to finish tunnels to create a reinforced concrete cage,

Timber interiors were specified to create a more intimate environment
Timber interiors were specified to create a more intimate environment

3 Comments

Colin Montgomerie
#1 Posted by Colin Montgomerie on 24 Sep 2013 at 09:48 AM
this wouldn't keep happening if I had won a major...
David
#2 Posted by David on 24 Sep 2013 at 16:11 PM
Not the smoothest of finishes. Welcome to UK subbies Snohetta...
Stephen
#3 Posted by Stephen on 26 Sep 2013 at 11:27 AM
Very commercial looking for a Maggie's; double height curtain walling at the entrance. Bit of meaningless shape-making going on as well...

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to September 2013

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.