Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Hypostyle submit Strathclyde University refurb plans

Bookmark and Share | Send to friend

April 16 2012

Hypostyle submit Strathclyde University refurb plans
Hypostyle have applied for planning permission for the refurbishment of Strathclyde University’s Stenhouse Building - entailing the addition of a new stairwell and lecture theatre.

Extensive landscaping to the Cathedral Street frontage will involve recladding of the existing brutalist structure to marry with a later extension to the immediate west.

This will entail overcladding the existing concrete with a terracotta rainscreen and brass shingle cladding system.

A huge wall blocking the building off from Cathedral Street will be dismantled and replaced by a series of granite box planters and a proposed ‘cloister wall’ to improve interaction with the street.

The development is the latest in a series of planned estates developments by the University of Strathclyde in the area, following completion of Sheppard Robson's Biomedical facility.

It lies directly opposite Atkkins planned ‘supercampus’.
A new lecture theatre will be added to the rear
A new lecture theatre will be added to the rear
The brutalist structure will be given a friendlier demeanour
The brutalist structure will be given a friendlier demeanour

6 Comments

Steven B
#1 Posted by Steven B on 16 Apr 2012 at 11:41 AM
-- This comment contravened Urban Realm's terms and conditions of use --
Sven
#2 Posted by Sven on 16 Apr 2012 at 13:40 PM
I would prefer if the Brutalist architecture could be kept, with an upgrade of facade, the current brick and concrete being inappropriate for Scotland and dated. On saying this it does look better than the present mash of styles.
dirige
#3 Posted by dirige on 16 Apr 2012 at 13:41 PM
I thought it was another practice doing this project. Maybe they got dropped?
Hard to believe
#4 Posted by Hard to believe on 17 Apr 2012 at 21:05 PM
That the same practice that did Fore Street housing did this horror. Year out student must have gone back to the Mack
brutal
#5 Posted by brutal on 18 Apr 2012 at 14:35 PM
wouldn't put much past the guys who did this
http://www.flickr.com/photos/tom_manley/3912224356/
steel mesh over north facing windows of a neonatal unit!?!
David Stone MSc
#6 Posted by David Stone MSc on 15 Sep 2015 at 21:18 PM
Good to be updated of your make-over. I did not know of the move! Hope the ambience inside and out is a great improvement. Let us see more photographs please!

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to April 2012

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.