Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Govan nursery moves on-site as part of wider regeneration

Bookmark and Share | Send to friend

July 21 2016

Govan nursery moves on-site as part of wider regeneration
Davide Rizzo Architect has moved on-site with a private nursery on Linthouse Road, Govan, as part of a mixed use master plan for an area of brownfield land opposite the Queen Elizabeth University Hospital.

Composed in brick and white render the project marks the ongoing regeneration of a former shipbuilding and engineering works following completion of the new hospital and is scheduled for completion in October.

In a statement the architect wrote: “The new building is conceived to be playful and functional, designed around the idea of the juxtaposition of simple volumes which by sliding between each other create a sheltered space for the entrance. In a similar way the internal layout is organized on a strong separation of the service/staff room area and the playrooms.

“A further concept idea was to create the option for a continuous path from the ground floor to the upper terrace trough the playrooms. Feature elements such as roof-lights, luminaries and coloured recessed bays animate the path to offer the infant the opportunity to experience light, colours and shapes.

“Furthermore the lowered position of the windows facilitate a view for the toddlers. The palette of the materials is restricted to the use of red brick (extensively used in the rest of the development from other architects) and white render which defines the main volume of the nursery. The front elevation is more compact and defines one edge of the communal green/play area designated on the master-plan. The rear elevation is more permeable and it is opened to the rear garden, the covered play area and the roof terrace.”

The facility will be operated by Kirktonholme Nursery.
A sheltered space is provided above the entrance
A sheltered space is provided above the entrance
Brick is employed to tie-in with other planned developments
Brick is employed to tie-in with other planned developments

14 Comments

Fraser
#1 Posted by Fraser on 21 Jul 2016 at 10:47 AM
Ermmm
rankbadyin
#2 Posted by rankbadyin on 21 Jul 2016 at 11:06 AM
I'm going to choose to judge this on the interior design, whenever the images of that are released. If they get that right the kids are going to enjoy it.
Gringo
#3 Posted by Gringo on 21 Jul 2016 at 15:10 PM
It's about time the Gobi Desert had a decent nursery! I like how it fits into the topography of the site particularly well.
The Riddler
#4 Posted by The Riddler on 21 Jul 2016 at 20:32 PM
Riddle me this.....
Why is there a pole dancing tube at the front door?
Basho
#5 Posted by Basho on 22 Jul 2016 at 01:49 AM
I used to own a timeshare in Magaluf that looked very similar.
Jamie
#6 Posted by Jamie on 22 Jul 2016 at 09:16 AM
This is simply staggering. I would always insist that when students present their projects they show their scheme in context, otherwise it's just meaningless.

I'm astonished that an architect could feel comfortable preparing and releasing such an image (and frankly that an architectural website could see fit to publish it).

Profoundly appalling stuff.
The Answerer I
#7 Posted by The Answerer I on 22 Jul 2016 at 09:36 AM
#4
parental engagement?
Edward Harkins
#8 Posted by Edward Harkins on 22 Jul 2016 at 12:36 PM
Subjective & personal view, but I really dislike low overhanging entrances like that. Dull, uninviting & will be a built facility for collection of litter and grime. View based on long experience of such outcomes.
D to the R
#9 Posted by D to the R on 22 Jul 2016 at 13:00 PM
@4 .... That ain't no pole bruv ... dats a column innit
Art Vandelay
#10 Posted by Art Vandelay on 22 Jul 2016 at 13:36 PM
Ah, but it serves a purpose, if only to keep the UV rays away from the front door in the post-apocalyptic future the building appears to be set in. It's a bit Mad Max.
Charlie_
#11 Posted by Charlie_ on 22 Jul 2016 at 15:16 PM
Why haven't we banned white render in glasgow yet?
Terra
#12 Posted by Terra on 22 Jul 2016 at 23:27 PM
The design is interesting enough but someone needs to remind Mr. Rizzo that the state of the white render after a few months will undo any positives it could have if built.
Joe Beltrami
#13 Posted by Joe Beltrami on 24 Jul 2016 at 12:21 PM
Hmmm.
You know it could be you're all a tad on the harsh side.
So what if the renders are crap.
So what if the evidence of the architecture isn't quite Alvaro Siza
Soon it will cease to be drops of ink on a piece of paper/computer screen and will be a building nonetheless in whatever shape and articulation it will eventually take and grow into.

It is in short, work in progress.

In this instance, why not be content to wait and see the finished work in its real context and not argue hypothetically about this or that. Now is that such an unrealistic proposition?
E=mc2
#14 Posted by E=mc2 on 26 Jul 2016 at 00:24 AM
Don't think that's a column. Random SVP...

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to July 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.