Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Cutting edge design scythes blades of steel through Govan

Send to friend

* Required fields

Visual CAPTCHA
This step helps prevent unfair use of automated programs.
Enter the word as it is shown in the box above.
Bookmark and Share | Send to friend

August 18 2008

Cutting edge design scythes blades of steel through Govan
The South West Community Health & Care Partnership Headquarters by gm+ad is Glasgow City Council's current biggest capital project providing community care and office facilities for Govan.  

A signature low slung building works with the contours of the land across a sequence of six linear blocks which shadow lanes of the adjacent motorway and interact with internal courtyards to provide light and break out space. Public and private areas are segregated by an east/west "blade" that scythes dramatic spaces through the light both within and without.

The scheme boasts strong environmental credentials promising to become Scotland's first carbon neutral building by harvesting rainwater, utilising natural materials and incorporating the mass of the land to provide insulation with roofs oriented to maximise daylight penetration.

Striking corten cladding and aerofoil roofs should cut a dash in an unattractive corner of Govan although the peripheral location combined with secluded form and setting does mute wider architectural impact. A more central location of urban character with better public transport links would have lent greater community presence to the design.
Cutting edge design scythes blades of steel through Govan
Cutting edge design scythes blades of steel through Govan

Cutting edge design scythes blades of steel through Govan
Cutting edge design scythes blades of steel through Govan

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to August 2008

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.