Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Techniquest

Client: Techniquest Location: Cardiff Value: £5.7m Services:Architecture, Interior Architecture, Landscape Architecture Techniquest Cardiff is one of the UK’s longest established Science Centres and having been in the existing building since 1995, the decision was made to transform and expand the building. Our design has created a new modern environment, providing over 1,000 sqm of additional exhibition and commercial hire space, almost doubling the size making it more financially viable. The project forms a key part of Techniquest’s mission to extend and diversify its audiences with innovative, contemporary science to ensure a sustainable long-term future in Wales. Working closely with the client, stakeholders, and design team we created an ‘envelope’ design concept that wrapped over the existing building. Inspired by origami, it offers a new form to the building – it is immersive, contemporary, and relevant. It does not feel like an extension, but a single re-imagined building. The choice of cladding material was carefully considered to contrast not only in colour but also in texture, reflectivity, and scale, giving a dynamic instantly recognisable appearance within Cardiff Bay – and a nod to the industrial heritage of the area. The glazing selected to insight interest in the centre by providing onlookers with a glimpse of the new interior and exhibitions. By relocating the entrance piazza, the building now embraces Cardiff Bay and improves the relationship to the locality. The new landscape is cohesive and robust; created by using high quality hard and soft materials reflecting those of the building and its location. The landscape’s design language uses form, line, texture and colour to create a narrative of simplicity and clarity, integrating it with the Techniquest. Aspects of the landscape also provide interest and excitement giving opportunities for thoughtfulness and discovery, which is the ethos of Techniquest. The finished design offers visitors a modern, exciting Science Centre, one that responds to and compliments the iconic existing building.

Back to HLM Architects

HLM Architects
Contact Details
Phone: 0141 226 8320
Fax: 0141 226 8350
Address:
Ailsa Court
121 West Regent Street
Glasgow G2 2SD
No. of architects: 30
No. of staff: 180
Principal Contacts
Director and Glasgow Studio Director:
Lorraine Robertson
Offices

Sheffield , United Kingdom

Belfast, United Kingdom

London, United Kingdom

Cardifff, United Kingdom

Skills

Community architecture

Energy-conscious design

Feasibility studies

Heritage

Interiors commercial

Interiors residential

Landscaping design

Masterplanning

Office planning

Sustainable design

Urban design

Urban planning

Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.