Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Student Residencies, University of St Andrews

Client: Joint Venture between Campus Living Villages and University of St Andrews Location: St Andrews, Scotland Value: £30M approx. Services: Master Planning, Architecture, Landscape Architecture, Interior Architecture HLM’s finely crafted design solution for the new student residences at St. Andrews University (Powell & Whitehorn Hall) creates a striking addition to the unique landscape setting on Scotland’s east coast, the graceful proportions and fine detailing sitting comfortably alongside mature tree specimens. The solution looked to achieve an elegant visual outcome, its form, and layout contributing positively to the sense of community within the campus and bringing shared academic spaces into the heart of the village. The new buildings are designed to have a wide array of common spaces to foster communication between different student demographics and intellectual disciplines; as well as between students and their facilities and tutors. The central concepts of community, connection and adaptability creates choices of setting to the learning environment, fostering both trust and responsibility in the student/tutor relationship – but also a learning environment in which the student is comfortable and receptive to learning. Double height spaces in each hall create a sense of arrival, with vibrant and active spaces on ground floor, and quieter focussed study areas above. Linking directly to the main vertical circulation, students are drawn through these spaces encouraging interaction and engagement helping to foster a sense of community within each hall. Powell Hall takes its cue from the courtyard blocks of the adjacent hall, creating a new central quad at its heart. Light buff masonry and light polished concrete enhance visual amenity, whilst prominent social, study and common spaces alongside zinc detailing help animate the façade. Angled window pods offer views northwards; a nod to James Stirling’s A listed Melville Hall to the west. Whitehorn Hall, set out to reinforce the very specific character and feel of the existing B listed hall. In response, the design creates a series of collegiate style quads, sympathetic to the scale and massing of Old Wing picking on the richness of the Conservation area’s Baronial and Gothic roofscape. Each block adopts a contemporary zinc pitched roof reflecting and adding to the varied roofscape. Grey brickwork and polished concrete are sympathetic to the tone of the adjacent buildings whilst projecting concrete bays give prominence to common living spaces, animating facades and creating activity on courtyard elevations.

Back to HLM Architects

HLM Architects
Contact Details
Phone: 0141 226 8320
Fax: 0141 226 8350
Address:
Ailsa Court
121 West Regent Street
Glasgow G2 2SD
No. of architects: 30
No. of staff: 180
Principal Contacts
Director and Glasgow Studio Director:
Lorraine Robertson
Offices

Sheffield , United Kingdom

Belfast, United Kingdom

London, United Kingdom

Cardiff, United Kingdom

Skills

Community architecture

Energy-conscious design

Feasibility studies

Heritage

Interiors commercial

Interiors residential

Landscaping design

Masterplanning

Office planning

Sustainable design

Urban design

Urban planning

Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.