Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Whitelee Visitor Centre

Scottish Power Renewables appointed Hypostyle to develop designs for a visitor centre to the windfarm project.

The building acts as a focal point for both recreational and educational facilities on the site, often used as a base for walkers and cyclists with extensive routes accessible around the farm. The Building caters for visitors to the site providing refreshment facilities and educational resources demonstrating renewable energy options.

The building utilises a  material palette of timber, stone, copper and slate, and maximises natural light and ventilation. Besides being accesible to all visitors a range of sustainable measures have been incorporated into the design. Photovoltaic panels on the roof use solar power for heating, whilst rainwater is harvested for supplying water to toilets.

The stone  wall running through the building, has openings on one side to the cafe area and shop, offering panoramic views accross the landscape and access to an external south facing terrace. To the rear side of the building, a copper clad cylindrical pod, containing educational facilities, protrudes through the roof of the building, marking this element as an important function and nodal point.

Back to Hypostyle Architects

Hypostyle Architects
Contact Details
Phone: 0141 204 4441
Fax: 0141 204 4897
Address:
49 St Vincent Crescent
Glasgow G3 8NG
No. of architects: 18
No. of staff: 57
Principal Contacts
Gerry Henaughen
Offices
Skills

3D visualisation

Computer-aided design

Energy-conscious design

Feasibility studies

Heritage

Sustainable design

Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.