Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

University of Glasgow outlines plans for campus ‘centrepiece’

Bookmark and Share | Send to friend

January 10 2018

University of Glasgow outlines plans for campus ‘centrepiece’
The University of Glasgow has applied for planning in principle to erect a HOK designed research hub as the ‘centrepiece’ of its Gilmorehill campus masterplan.

Occupying the site of the Western Infirmary, currently under demolition, the 17,000sq/m project will offer space for up to 600 researchers to boost engagement with industry and cross-disciplinary working.

Forming the western boundary of a new University Square, which it will meet with active frontages, the build will offer an internal pedestrian link to Elder Chapel Place and a café at its south east corner.

Detailing their approach HOK wrote: “In response to the University’s brief of creating a vibrant, collaborative and interactive environment, the Research Hub has a colonnade on the east facade along the edge of the new University Square. The colonnade is formed from sculptural re-constituted stone structural columns with a polished finish and regular rhythm culminating in the entrance portico.

“The colonnade forms a defined, sheltered pedestrian pathway, lit at night. Along the colonnade and returning on the north and south facades the Level 2 facade is transparent revealing the internal functions of the Research Hub, including the Maker Lab and Exhibition Space and with views through to the Atrium providing an interactive showcase for the work of the research groups within the building.”

Proposed material finishes include the use of reconstituted stone as well as buff and red terracotta to marry with local sandstone.
A reconstituted stone collonade will address a major new public space
A reconstituted stone collonade will address a major new public space
The secondary western facade is designed to bed in with its surrounding context
The secondary western facade is designed to bed in with its surrounding context

1 Comment

Sven
#1 Posted by Sven on 12 Jan 2018 at 14:21 PM
This is very encouraging. I saw the masterplan and thought, this is poor, but I can see the diamond emerging here. I especially like the last image merging the old and new buildings and landscaping.

I would like to see some retail space incorporated - restaurants, cafes and bookshops to really add vibrancy and not a closed space at night or during the summer when most students are away.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to January 2018

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.