Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Barmulloch residents centre in step with local community

Bookmark and Share | Send to friend

November 29 2017

Barmulloch residents centre in step with local community
Barmulloch residents are reaping the benefits of a new community centre following delivery of a flexible activity space suitable for dancing, socializing and delivery of welfare services by Collective Architecture.

Delivered by Barmulloch Community Development Company with financing by the Big Lottery Fund the glulam timber framed build is faced with locally sourced sandstone

Architect Alan Smith wrote: “The design maximises the site constraints within a densely populated residential street whilst retaining the scale, charm and simplicity of the original hall to provide an easily managed centre for the community group.

“The building delivers two main flexible activity spaces separated by a folding partition, contained within an elegant single storey sloping roof. This allows the smaller space to act as a stage for community events by capitalising on internal level changes. Ceiling coffers formed by the structural grid of the glulam beams provide a strong identity for the building whilst also framing generous rooflights intended to reduce the need for artificial lighting during the day. The grid pattern is carried through into BCDC signage and building manifestation to provide continuity of architectural language.

“All spaces are organised around and accessed from a central foyer and waiting area. This overlapping of functions and careful plan arrangement allows a light and generous volume to act as the vibrant heart of an exceptionally efficient floor plan.”

Ten years in the making the £1.5m build was delivered by E|lmwood, Scott Bennett Associates and DMP consulting engineers with photography by Andrew Lee.
Air source heat pumps provide underfloor heating
Air source heat pumps provide underfloor heating
Barmulloch Residents Centre opened in June 2017
Barmulloch Residents Centre opened in June 2017

Generous rooflights invite copious amounts of natural light through
Generous rooflights invite copious amounts of natural light through
The new hall replaces a volunteer built facility built in 1957
The new hall replaces a volunteer built facility built in 1957

6 Comments

modernish
#1 Posted by modernish on 29 Nov 2017 at 14:14 PM
Looks excellent. Absolutely no idea how these buildings will fare in a world of ever decreasing public funding...but for the moment let's continue to fiddle.
StyleCouncil
#2 Posted by StyleCouncil on 29 Nov 2017 at 15:37 PM
Very sharp, clean looking building...great interior. Well done Collective.
lm
#3 Posted by lm on 29 Nov 2017 at 16:48 PM
I'm really impressed ..... amazing interior.. very nice facade .... looks perfect
Jaded
#4 Posted by Jaded on 29 Nov 2017 at 21:37 PM
Wow. Amazing.

This has cheered me up after all the utter dross on here recently.
MV
#5 Posted by MV on 30 Nov 2017 at 14:09 PM
Spot on. Lovely. Well done Collective.
"El"
#6 Posted by "El" on 30 Nov 2017 at 14:41 PM
Looks fantastic.
Great spaces and hopefully an asset to the community for years to come.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to November 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.