Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

St Aloysuis’ College unveil £5m Garnethill sports facility

Bookmark and Share | Send to friend

September 11 2017

St Aloysuis’ College unveil £5m Garnethill sports facility
St Aloysuis’ College boasts a £5m addition to its Garnethill campus ahead of the new school term with completion of a custom-built sports facility adjacent to the newly completed Reid Building at the Glasgow School of Art.

Located within the Glasgow Central Conservation Area the project entailed requisition of a car park and playground space to form a 2,450sq/m multi-purpose sports hall, gym and dance studio.

The steeply sloping site presented challenges for Mosaic Architecture + Design, who have built a cantilevered steel stair fronting Dalhousie Street and double-sided lift access to all levels to allow barrier free access.

Stephen Mallon, Director of Mosaic, explained: “The challenge was to provide this accommodation in a contemporary way which respected the adjacent streetscape, given that most of the accommodation, by its nature, should not have low level windows.

“The solution was to place the volume of the sports hall at first floor level, over a street level ground floor using the gym and dance studio to provide glazed frontage. The mass of the sports hall has been visually separated from the adjacent tenement by the introduction of a shadow gap and cantilevered, emphasising its form, both at Renfrew Street and over the Dalhousie Street entrance.”

The result is a distinctive bonze aluminium build embossed with the College’s eagle crest.
The volume of the sports hall is accentuated by a 'shadow gap' entrance
The volume of the sports hall is accentuated by a 'shadow gap' entrance

6 Comments

basho
#1 Posted by basho on 11 Sep 2017 at 12:18 PM
I'm not sure it's the 'shadow gap entrance' that accentuates the volume of the sports hall.
I think it might be the vast featureless box that's sitting above it that does the trick.
George
#2 Posted by George on 11 Sep 2017 at 13:44 PM
Right across the road from one of Glasgow's best assets and this is the best we can do...!?! We've really set high standards haven't we.....
monkey9000
#3 Posted by monkey9000 on 11 Sep 2017 at 14:07 PM
Was the blonde ashlar base V.E'd out because someone had some spare bricks leftover from a Barratt homes development?
jimbob tanktop
#4 Posted by jimbob tanktop on 11 Sep 2017 at 15:35 PM
Looks expensive. Nice to see these private school *ahem* charities can still scrape together the bawbies to pay for things like this while mewling about the possibility of having to pay fair business rates.
Sven
#5 Posted by Sven on 11 Sep 2017 at 21:34 PM
Bronze cladding? The initial images made it look beige, which actually blended in with the older buildings.
johnny-come-lately
#6 Posted by johnny-come-lately on 12 Sep 2017 at 10:03 AM
A cautionary tale surely of putting all your eggs into the basket of materiality? Over which architects will have relatively little say (if any) over what eventually gets procured.

The original images showed the external material not only a lot lighter but more importantly there was also a significant amount of transparency to areas of the cladding hence given the context it had promise.

No graphic drek can hide or compensate for this omission.

£££'s I suspect.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to September 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.