Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Flanagan Lawrence hit the right note in St Andrews

Bookmark and Share | Send to friend

June 26 2017

Flanagan Lawrence hit the right note in St Andrews
The University of St Andrews has finalised plans for an £8m Flanagan Lawrence designed music centre at Queen’s Terrace in the expectation that work could begin by the end of the year.

Conceived to complete the historic St Mary’s Quadrangle, replacing an area given over to temporary buildings and a car park, the new school will include rehearsal and teaching spaces as well as a studio, recording suite and library.

Outlining the design development of the front elevation the architects said: “The external envelope is conceived as a series of vertical sliding planes orientated in a north south direction. They are juxtaposed with three solid volumes which are clearly articulated on the north and south elevations.

“While the planes are visually anchored in the landscape, the eastern most plane appears to float. This is reinforced by the setback at ground floor level which creates a covered walkway on the approach from Queen’s Terrace.

“A large aperture is punched in the floating plane to announce the entrance and to maximise the amount of natural light entering the foyer.”

Faced in stone cladding and curtain wall glazing the centre will connect Queens Terrace to St Mary’s Quadrangle by way of a new colonnade.
A ground floor plan of the new music centre
A ground floor plan of the new music centre
A new collonade will connect to St Mary's Quadrangle
A new collonade will connect to St Mary's Quadrangle

Construction could begin before the hyear is out
Construction could begin before the hyear is out

2 Comments

A Local Pleb
#1 Posted by A Local Pleb on 28 Jun 2017 at 13:49 PM
This looks as if it could be a great building, however it would be useful to see more detail for the layouts and the proposed materials.
Urban Realm
#2 Posted by Urban Realm on 28 Jun 2017 at 14:00 PM
Sure, I've uploaded a ground floor plan.

In the words of Flanagan Lawrence: "The sliding planes and boxes will be predominantly stone with infill cladding panels at high level.

"Full height curtain walling is proposed between the sliding stone planes. It is intended that where solid elements occur behind the curtain walling, the glazing will be back-painted to obscure them and to give the appearance of full height glazing with no visual interruptions."

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to June 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.