Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

National Theatre of Scotland pulls back the curtain at Speirs Locks

Bookmark and Share | Send to friend

January 23 2017

National Theatre of Scotland pulls back the curtain at Speirs Locks
The National Theatre of Scotland has formally unveiled its brand new headquarters at Speirs Locks, Glasgow, on the banks of the Forth & Clyde canal.

Designed by Hoskins Architects the £6.5m project entailed remodelling an existing warehouse to create facilities for production, rehearsal and talent development – but no public performance space.

Rockvilla will bring the company together under one roof for the first time and includes a community suite, wardrobe, workshop, offices and technical store.

In a statement Hoskins Architects said: "The retention of the structural warehouse frame creates a typically factory-like form; a new biomass boiler enclosure adjacent being the only additional footprint on the site.  The building is clad in sinusoidal metal, a material synonymous with the industrial aesthetic, appropriate for the vision of a ‘creative factory’ and in keeping with the history of the site. The elevation is raised above the banal by the careful arrangement of openings and cladding into four distinct bands, creating a calm, controlled façade. The use of a limited palette of materials internally (white walls and a polished concrete ground floor with an exposed steel structure, existing and new) continues the raw aesthetic while meeting the performance requirements of a modern theatre company. 

"Visual connections –  often by way of high-performance acoustic glazing – between the different departments, including the rehearsal spaces, is key to the design and bringing together a company who have never before been housed under the same roof."

In excess of 500 student beds are planned for the Speirs Locks area as part of a wider masterplan.

Photography by Gillian Hayes
The facility unifies a number of formerly scattered departments
The facility unifies a number of formerly scattered departments
The new HQ is named after several local buildings including the former Rockvilla School
The new HQ is named after several local buildings including the former Rockvilla School

The warehouse frame has been re-clad in sinusoidal metal
The warehouse frame has been re-clad in sinusoidal metal

1 Comment

Gary Gentles
#1 Posted by Gary Gentles on 1 Feb 2017 at 13:07 PM
We have a performance space which we hire out we also look to work in partnership with other organisations would;d this be of interest to the national theater.if so please contact me on 0141 331 7663

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to January 2017

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.