Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Ninewells Leaf Room takes root

Bookmark and Share | Send to friend

November 11 2016

Ninewells Leaf Room takes root
NHS Tayside have taken possession of a new garden room at Dundee’s Ninewells Hospital following delivery of a competition winning design by the Voigt partnership.

Designed to offer an inclusive space for the conduct of gardening related activities The Leaf Room takes inspiration from the natural world to offer an organic shaped roof overhanging a regular rectangular room by way of a diagonal beam and rafters supported on columns around the building edge.

Large sliding doors slide fully open to the outside, helping the interior meld with the exterior.

In a statement the Voigt Partnership wrote: “The Leaf Room is innovative and exciting; and sits comfortably in the garden space it occupies, creating a strong connection between building and garden. The new room is a fantastic addition to the garden, and it is hoped that staff, patients and the public will benefit this and be attracted the to the excellent existing community garden which is a real hidden gem at the hospital.”

Built using Douglas Fir beams and larch cladding by S and R developments the project is completely ‘off grid’, relying instead on a wood burning stove and rainwater harvesting to help water the plants.
A fully retractible corner door helps to bring the outdoors indoors
A fully retractible corner door helps to bring the outdoors indoors
Similar colours have been chosen for the timber effect vinyl flooring inside and the timber decking outside to enhance the illusion
Similar colours have been chosen for the timber effect vinyl flooring inside and the timber decking outside to enhance the illusion

2 Comments

don
#1 Posted by don on 11 Nov 2016 at 16:35 PM
That is one ugly building....
Jonathan
#2 Posted by Jonathan on 15 Nov 2016 at 10:11 AM
Don its a shame you don't like this. I have found great joy working on the project: doing the design work at risk, winning the competition, working for months with the client, seeing the final result.

I love the building and am very proud to have worked on it, but of course everyone is entitled to their opinion (which people are more than happy to share here!).

Beauty is of course in the eye of the beholder....

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to November 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.