Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Work commences on Portobello residential infill

Bookmark and Share | Send to friend

July 21 2016

Work commences on Portobello residential infill
After a belated start work has finally got underway at an infill residential scheme at Bath Street, Edinburgh, three years after planning was first put forward for the build.

The Portobello project is being masterminded by Bath Street Collective Custom Build, a group of local families who have clubbed together with John Kinsley Architects to create a new home for themselves on an abandoned gap site.

Set in a conservation area dominated by Georgian and Victorian properties the scheme will employ load bearing Locharbriggs sandstone at ground level with sandstone rainscreen, dark grey zinc and Reglit cast glass above.

Entrance areas and rear balconies will be faced in oak.

Outlining their design concept the architects noted: “The line of the facades of the two adjacent buildings is not coincidental. Reconciling this, so that our building lines through in plane with the neighbours on both sides enables us to introduce a step in the façade which can be elevated as an ‘L’ shaped bay window facing south and east.

“This significant vertical feature follows the rhythm of the bay windows adjacent and draws the eye to the front door below the bay.”

The scheme has been designed to attain Passivhaus levels of energy use and will be built using a cross laminated timber structure.
The construction cost of the build has been put at £850k
The construction cost of the build has been put at £850k
Traditional materials are employed to sit in harmony with the areas conservation status
Traditional materials are employed to sit in harmony with the areas conservation status

5 Comments

basho
#1 Posted by basho on 21 Jul 2016 at 14:01 PM
Wonderful stuff. Scale, materials, massing. Quality grown up architecture - instead of the usual lazy white render and sandstone guffage we usually see.
Islands of sanity
#2 Posted by Islands of sanity on 21 Jul 2016 at 18:23 PM
#1. Agree. Also makes a nice change to the many scaled down supposed Victorian look a like tenements. Congrats also to the vision of the Collective. Must pop down to look at the site.
Maggie
#3 Posted by Maggie on 22 Jul 2016 at 20:29 PM
At last, and it looks as thought it will be an asset to,the street scene. Well done.
Terra
#4 Posted by Terra on 22 Jul 2016 at 23:19 PM
Very nice. Well done.
RJB
#5 Posted by RJB on 23 Jul 2016 at 13:05 PM
Really nice project, I'm interested to see junction with the set back terrace. I'm not quite convinced by the Timber screen at the base though

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to July 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.