Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

B-listed Glasgow stable block set for housing overhaul

Bookmark and Share | Send to friend

July 12 2016

B-listed Glasgow stable block set for housing overhaul
Collective Architecture have unveiled plans to overhaul a B-listed Glasgow stable block in order to accommodate 52 flats for mid-market rent on behalf of the Wheatley Group.

Built to house the city’s cleansing department the Bell Street property once played host to a multitude of horses, carts, harnesses and fodder but had latterly fallen into disuse as the department moved onto more modern premises.

In a statement the architects observed: “The overall design approach is sensitively restore the external shell, with stonework and roof repaired, and windows returned to their original consistent window pattern. The central courtyard, which historically would have been a vibrant hub around which all the activity of the building would have revolved, is to be retained in this role. The courtyard space is to be reimagined as a semi private urban hard landscaped space for residents’ use. The courtyard acts as a natural sun trap from early morning to midday, and will create a well scaled and unique communal courtyard within the city centre.

“The proposed materials for the new built elements are warm in tone, with some surface articulation to tie in with the warm red sandstone and brick, and to relate to the mixture of textures of the existing building. Bronze coloured perforated metal cladding is proposed for the lift cladding and for the infill to the 1955 doorway on Watson Street.”

The internal layout presents a rare example of ramped access to upper floors from a central courtyard and sits on the eastern extremity of the central conservation area.

2 Comments

pink eye
#1 Posted by pink eye on 12 Jul 2016 at 16:36 PM
Not a lovely image must be better images to sell this project
David
#2 Posted by David on 13 Jul 2016 at 23:16 PM
Terrific news! This is a fantastic building, it has lain derelict for too long, cannot wait to see it brought back to life. Its refurbishment should help reduce further the boundary between the Merchant City and inner east end. Looking forward to seeing these plans progress.

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to July 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.