Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Doors thrown open at Aberdeen mirrored pavilion

Bookmark and Share | Send to friend

April 20 2016

Doors thrown open at Aberdeen mirrored pavilion
Organisers of the Look Again visual art and design festival have opened the doors to a mirrored pavilion on Aberdeen’s Castlegate designed to serve as an information and event hub for the Festival of Architecture.

Designed by RGU architecture student Lucy Fisher the 5x7m space takes the form of a wooden frame enveloped by thousands of resin squares designed to reflect historic architecture in the vicinity.

Catherine McKeown, president of Aberdeen Society of Architects said: “With its reflective skin, the pavilion has been designed cleverly to catch the attention of every passer-by and reflect the abundance of historical architecture in the Castlegate and surrounding area. The sparkling structure promises to create an energetic, festival vibe – and the events we have lined up for the Festival of Architecture are equally as impressive, with something for everyone.”

The pavilion will be at the heart of the Look Again festival through to 2 May playing host to a series of workshops and pop-up showcases.
Photography by Fred Vasquez
Photography by Fred Vasquez
The pavilion a student design team comprising Fisher and fifth-year students Ruxandra Avram and Ross Robinson from RGU’s   Scott Sutherland School of Architecture and Built Environment - along with architects   Covell Matthews and contractors Dab Den
The pavilion a student design team comprising Fisher and fifth-year students Ruxandra Avram and Ross Robinson from RGU’s Scott Sutherland School of Architecture and Built Environment - along with architects Covell Matthews and contractors Dab Den

7 Comments

Hard to please
#1 Posted by Hard to please on 21 Apr 2016 at 10:26 AM
Whatever the covering is (mirrored perspex or stainless steel or other), it should've been a thicker grade. The turquoise door's a bit of an anomaly. Nice rhythm, register and proportion to the panels though and will have been a great learning experience for the students.
Any pics of the inside?
Lesley Morrison
#2 Posted by Lesley Morrison on 23 Apr 2016 at 19:50 PM
Needs safety rail on both sides of access ramp. Bit of design failure there.
Rem Koolbag
#3 Posted by Rem Koolbag on 24 Apr 2016 at 21:29 PM
Only if the change in level is more than 600mm Lesley.
And is that really the best comment you could come up with?
RJB
#4 Posted by RJB on 24 Apr 2016 at 23:14 PM
#3 Does it not need 1 handrail and a 900mm pedestrian barrier?

Nice reflective distortions it gives quite a different view of the surrounds

Rem Koolbag
#5 Posted by Rem Koolbag on 25 Apr 2016 at 09:54 AM
Only if the gradient is a certain value. Beneath this there is no need for handrails and balustrades if the level difference is less than 600mm

It is completely possible it should have a handrail, my post above was in frustration at the banality of comments here, often.

A critique could have centred on the way the box hits the ground or how the necessity of the ramp appears to interface with the beautiful object (both fairly poorly imho)
Not as hard to please as some seemingly
#6 Posted by Not as hard to please as some seemingly on 25 Apr 2016 at 12:03 PM
Are you serious Lesley? That's your comment?
And no it doesn't by the way.
CADMonkey
#7 Posted by CADMonkey on 25 Apr 2016 at 17:11 PM
Should this not have manifestation to prevent people walking into it and birds flying into it?

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to April 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.