Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Suburban Edinburgh home doubles up with geometric glass extension

Bookmark and Share | Send to friend

February 26 2016

Suburban Edinburgh home doubles up with geometric glass extension
David Blaikie Architects have completed an angular extension to a suburban Edinburgh home, doubling the size of the existing property by providing a new kitchen, dining and living space below a first floor bedroom.

Located in the Blackhall area of the city the work saw a signature glazed addition built out into and cantilevering over a 50m long garden to provide additional living space for an existing 68 sq/m bungalow.

The double height extension has been designed to maximise available sunlight through a steep sloping ceiling plane which stretches up toward a redeveloped attic space.

Delivered on a tight budget the project necessitated the project is finished in reclaimed slate and thermally modified timber cladding for the walls and roof with a minimal steel frame to maximise areas of glazing.

In a statement David Blaikie Architects said: “The large volumes of the project required to be dynamically modelled to satisfy planning overshadowing policies. The reflex angles give order and control to the plan form while addressing key views from the entrance door through the living space and down the length of the rear garden and key sun angle. The soaring 5.1m tall frameless glazed apex corner cantilevers out over the garden giving a lightness to the massing. The extension is invisible from the street side of this semi-detached house but explodes out of the rear elevation in a wholly unexpected way.

“The slate covered roof and timber clad north wall shield family life from the elements and neighbouring properties. The expanse of glass welcomes in the sunlight and reveals views over the large garden towards the wooded slopes of Corstorphine Hill.”

Photography by Paul Zanre
The extension has transformed a cramped bungalow into a spacious family home
The extension has transformed a cramped bungalow into a spacious family home
The geometry of the extension has been carefully considered to minimise steel requiremnts and maximise light
The geometry of the extension has been carefully considered to minimise steel requiremnts and maximise light

2 Comments

Clive
#1 Posted by Clive on 1 Mar 2016 at 04:30 AM
Would be good to see this in context with the home that's been extended..
Stevie Steve
#2 Posted by Stevie Steve on 1 Mar 2016 at 08:45 AM
How did they get the U-vlaues to work with all that glazing? it doesn't look triple glazed...

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to February 2016

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.