Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Purcell unveil contemporary suburban home

Bookmark and Share | Send to friend

September 18 2015

Purcell unveil contemporary suburban home
Purcell has lifted the lid on a contemporary family home in suburban Edinburgh, squeezed into a narrow plot sandwiched between two existing houses.

Arranged around a feature chimney the home is entered via a wide angled doorway offering views of ground floor spaces and leads into an open plan kitchen and double height living room. An oak, open tread staircase ascends behind the chimney toward the bedrooms.

Utilising traditional materials the home makes use of a Scottish larch timber clad dining room projecting from the rendered main block and connecting to the garden pavilion opposite.

Diana Borland, senior architect at Purcell commented: “From the early stages of emotional mapping and the intrinsic involvement of the client in the design process, we knew that we were creating something special. The house is a haven of openness, space and stylishness and sits in a league of its own in its suburban setting.”

Designed to create a light and airy feel the property is heated with an air source heat pump and rooftop photovoltaics.
A double height living room has panoramic garden views
A double height living room has panoramic garden views
At the heart of the home sits a feature fireplace
At the heart of the home sits a feature fireplace

The property is designed to maximise garden views
The property is designed to maximise garden views
The property slots into the suburban context
The property slots into the suburban context

7 Comments

james
#1 Posted by james on 18 Sep 2015 at 11:43 AM
Nice job.
3 quibbles:
1. The daubed walnut stain that obliterates the cladding to almost render it as mahogany.
2. What happened to the legs of the stove?
3. 'Emotional mapping' ?????????? can someone please explain this to me, as I suspect this is clearly where I've been losing out so badly on those competitive quotes?

and lastly but not related - can someone please tell me why it is easier for a fat businessman to pass through the eye of a needle than trying to access South Lanarkshire Council's planning portal?

It's a friday.
Mike
#2 Posted by Mike on 18 Sep 2015 at 11:57 AM
The last picture does nothing for the building, it could be a 1960's doctor's surgery. I wonder how long before the white render goes dirty and it looks a mess from the main street. The interior and rear garden views on the other hand look very well done.
Art Vandelay
#3 Posted by Art Vandelay on 18 Sep 2015 at 12:17 PM
Very nice interior. Although the brown stain on that timber is boke-inducing.
M is for Mungo
#4 Posted by M is for Mungo on 18 Sep 2015 at 14:02 PM
"Squeezed"; "Narrow"; "Sandwiched".
Really? The site must be all of 20m wide - just how did they manage this feat of architectural judo?
Toro Rosso
#5 Posted by Toro Rosso on 19 Sep 2015 at 16:10 PM
Am I alone in thinking this is a clumsy version of almost any Spanish house from Dezeen.......check out those rwps!!
Sven
#6 Posted by Sven on 26 Sep 2015 at 20:29 PM
Am glad everyone else thought that the woodstaining ruins the build and ages it terribly.

The facade does not work as it lacks focus and is so bland as to be boring.

I suspect painting the wood grey and adding in house numbers in a creative way or adding large architecutral plants would help this build.
E=mc2
#7 Posted by E=mc2 on 1 Oct 2015 at 13:21 PM
"Architectural judo"

LOL

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to September 2015

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.