Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Linlithgow Leisure Centre extension approved

Bookmark and Share | Send to friend

December 2 2014

Linlithgow Leisure Centre extension approved
A bid to extend Linlithgow’s Xcite Leisure Centre has been approved by West Lothian Council, clearing the way for work to begin on a 500sq/m gym and 200sq/m multi-purpose studio space early in 2015.

Designed by CRGP as a ‘light touch’ bolt on to the existing facility the work will provide additional floor space as well as enhanced facilities for users.

The linear double height block will be accessible from the existing main entrance and clad in semi-translucent polycarbonate panels, permitting diffuse natural light to the interior during the day and transforming into a ‘glowing box’ by night.

In their design statement CRGP noted: “It is important that whilst this extension is designed to function as part of the overall centre, aesthetically it can stand visually as a new and exciting development. This will also assist in encouraging new clientele to the facility and thereby increasing the overall revenue for West Lothian Leisure.”
The extension will take on the appearance of an illuminated crown by night
The extension will take on the appearance of an illuminated crown by night

8 Comments

David
#1 Posted by David on 2 Dec 2014 at 11:18 AM
“It is important that whilst this extension is designed to function as part of the overall centre, aesthetically it can stand visually as a new and exciting development. This will also assist in encouraging new clientele to the facility and thereby increasing the overall revenue for West Lothian Leisure.”

Yes I can just see the new clientele throwing themselves at this exciting new development.
Partick Bateman
#2 Posted by Partick Bateman on 2 Dec 2014 at 13:29 PM
It transforms into a ‘glowing box’ by night....

That's good because during the day it's just a box.
SJF
#3 Posted by SJF on 2 Dec 2014 at 14:15 PM
The accumulated knowledge and skill of all five years architectural training are demonstrated in this design. Time well spent!
Jamie
#4 Posted by Jamie on 2 Dec 2014 at 20:01 PM
Looks like someone's left the lights on in the office at night!
james
#5 Posted by james on 3 Dec 2014 at 11:28 AM
#3 Dear SJF, just wonder if you are aware of the sublime irony in your statement.... :-)Never mind five years I say, a lifetime would be a more accurate figure on it. Or, were you being ultra-ironic? Now, that is the question.... and was the time well spent(!)? in this case, I think not, hence my proposal of a lifetime apprenticeship! but of course that's another can of beans.
Ian Nairn Jr
#6 Posted by Ian Nairn Jr on 3 Dec 2014 at 19:51 PM
Holy Moly! This is truly awful. By "light touch", CRGP must be referring to the amount of time they spent on it. What a depressing, even scary, looking building. All that guff about the first floor 'glowing box' and where do they put giant vents? Yeah right in the middle of the façade. Great work chaps. Call yourselves architects?
Bro
#7 Posted by Bro on 10 Dec 2014 at 11:40 AM
In the spirit of constructive criticism, Stanton Williams' Hackney Marshes Centre is arguably a more successful precedent for a leisure centre but I commend CRGP all the same for their attempt to create some form of community beacon.
Bro
#8 Posted by Bro on 10 Dec 2014 at 11:41 AM
http://www.stantonwilliams.com/projects/hackney-marshes-centre/

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to December 2014

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.