Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

T-A-P showcase Lancashire corn mill conversion

Bookmark and Share | Send to friend

August 29 2014

T-A-P showcase Lancashire corn mill conversion
Newly relaunched Taylor Architecture Practice (T-A-P) has completed the conversion of a historic corn mill in Barrowford, Lancashire, to serve as the headquarters for Ai Process Systems. 

Located on the edge of the Yorkshire Dales the mill was originally built as a church and boasts a fine neoclassical façade fronting a newly stripped back interior.

This marries a full height atrium facing an internal timber clad façade with a facetted screen demarking open plan office areas.
A board room on the uppermost level is enclosed by a glass wall behind existing timber roof trusses, thus maintaining internal visual connections whilst opening up views to the surrounding landscape.

In their design statement T-A-P said: “It was determined that to maximise the usable floor area an existing mezzanine should be removed and two new upper level floors installed, to provide a series of open plan, cellular and meeting spaces, linked by new stairs and a lift located on the street frontage. The existing door openings at both the street and lower ground floor had been crudely widened at some point in the past. These were to be given new surrounds, clad in local sandstone, with simple detailing.”

Photography by David Barbour
A light and airy atrium space diminates the build
A light and airy atrium space diminates the build
A new sandstone doorway has been built into the historic facade
A new sandstone doorway has been built into the historic facade

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to August 2014

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.