Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

RAW showcase Highland hideaway

Bookmark and Share | Send to friend

March 17 2014

RAW showcase Highland hideaway
Raw Architecture Workshop  have unveiled a bespoke Highland home that has been designed to work with the surrounding landscape whilst offering its occupants a direct line of sight to both the sunset behind mountains to the east and sunrise over islands to the west from twin glazed gables.

Partially buried into its sloping site the house benefits from soil insulation as well as a reduced exposure to the West coast climate, further aided by a dink in the building’s roofline to maintain as low a profile as possible.

Wild grasses will blend the home into its setting whilst black stained timber was deliberately was deliberately specified to reflect the peat, gorse and leaden skies which define the region.

In a statement RAW said: “Construction is low tech consisting of an exposed concrete base sitting beneath a more expressive timber frame superstructure. There is a clear distinction in internal arrangement of space and function across 3 levels denoted by changes in light levels, scale of spaces, floor to ceiling heights and materials.

“Entrance is at the lower level into a darker, utilitarian concrete bunker. As you progress up through the building, via the birch ply staircase, spaces enlarge, daylight levels and ceiling heights soar, and materials are characterised by a lighter finish. “

Photography by David Barbour.
Living accommodation is stacked on upper levels to maximise views
Living accommodation is stacked on upper levels to maximise views
Living spaces are arranged on the upper level with a basement space given over to an entrance court, boat room and spare bedroom with upper levels accessed via a feature birch ply staircase.
Living spaces are arranged on the upper level with a basement space given over to an entrance court, boat room and spare bedroom with upper levels accessed via a feature birch ply staircase.

Strategic voids have been sliced through the geometric structure to pick out specific views
Strategic voids have been sliced through the geometric structure to pick out specific views
The home sits on top of a utilitarian 'concrete bunker'
The home sits on top of a utilitarian 'concrete bunker'

9 Comments

Paul Stallan
#1 Posted by Paul Stallan on 17 Mar 2014 at 21:45 PM
A work of art.
Cato Guntveit
#2 Posted by Cato Guntveit on 18 Mar 2014 at 10:04 AM
"offering its occupants a direct line of sight to both the sunset behind mountains to the east and sunrise over islands to the west". How does that work?
Rem Koolbag
#3 Posted by Rem Koolbag on 18 Mar 2014 at 10:16 AM
The only depressing thing about this building is it's not mine.

Stunning.
Partick Bateman
#4 Posted by Partick Bateman on 18 Mar 2014 at 11:38 AM
I love this building - it is stunning - it's just slightly unfortunate that the road passes so close to it.
Egbert
#5 Posted by Egbert on 18 Mar 2014 at 13:52 PM
Sublime.
Stef3d
#6 Posted by Stef3d on 18 Mar 2014 at 14:38 PM
A very well executed project. Well done Graeme!
boaby wan
#7 Posted by boaby wan on 18 Mar 2014 at 15:02 PM
shame these guys didn't enter the island home competition…
really good stuff, very well executed
(will be interesting to see how a painted cedar roof weathers in a location like this.)
Jim
#8 Posted by Jim on 18 Mar 2014 at 22:07 PM
Looks great guys, drove past it last week!
Tom M
#9 Posted by Tom M on 19 Mar 2014 at 21:07 PM
Cracking Photos Too!

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to March 2014

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.