Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

Revamped Hamilton Bus Station officially unveiled

Bookmark and Share | Send to friend

April 22 2013

 Revamped Hamilton Bus Station officially unveiled
Hamilton’s revamped bus station has been officially unveiled following an extensive redevelopment undertaken by Austin-Smith:Lord on behalf of Strathclyde Partnership for Transport and South Lanarkshire Council.

Incorporating a new bus apron, fully covered stances, an operations building, ticket office, crew lounge and retail unit the facility required a rerouting of the local road network reconfiguration of a neighbouring car park.

A new concourse sheltered by glazed canopies provides pedestrian connections to the town centre and train station with improved signage incorporated throughout to enhance wayfinding.

Graham Ross, Partner at architects Austin-Smith: Lord said: “The project provides an enhanced passenger experience with a safe station environment that separates, where possible, pedestrians and vehicles.

“Passenger comfort and facilities have been improved in line with SPT’s promotion of sustainable public transport provision. We hope that the new Bus Station encourages increased patronage of the local public transport network and enhances access to the town centre.”

Construction was carried out by Bowmer & Kirkland and managed by Turner & Townsend with engineering undertaken by Aecom.

Images by Redshift Photography.
Extensive use of glazing has been employed to make the interchange as bright and airy as possible
Extensive use of glazing has been employed to make the interchange as bright and airy as possible
Locals have been able to take advantage of the newly reopened facility since March
Locals have been able to take advantage of the newly reopened facility since March

3 Comments

Cat Flap
#1 Posted by Cat Flap on 22 Apr 2013 at 18:18 PM
Great stuff. Nice to see ASL Glasgow keeping their pecker up after that Abu Dhabi do.
Marie Brown
#2 Posted by Marie Brown on 12 Apr 2014 at 17:05 PM
As the bus station has been in operation for one year now I have experienced using the said station through every season; in general it is a vast improvement on the previous waiting area , however, winter was the real test. As you are no doubt familiar with the design of the project I hope my explanation of the down side of the new passenger waiting area will be familiar to you. Firstly the gap of approximately three inches which is directly behind the seats in the bus stance is just the perfect height for blowing both wind and rain on the neck of anyone sitting there, also being metal seats, rain that is blown through the gap
soon makes seats impossible to sit on due to little puddles which gather.
Apart from this flaw in design everything else is most acceptable

Marie Brown

erikodonnell
#3 Posted by erikodonnell on 13 Mar 2017 at 14:06 PM
the Hamilton bus station. architect has no brain . to dezine a bus stop over crowded rain on seat ? cant pass in walk way he is idiot?

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to April 2013

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.