Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Privacy
 

V&A at Dundee planning application submitted

Bookmark and Share | Send to friend

June 6 2012

V&A at Dundee planning application submitted
A long awaited planning application for Kengo Kuma’s ambitious northern V&A outpost has been submitted to Dundee City Council for approval.

The three storey structure will abut the Tay, offering 86,000sq/ft of accommodation for a range of exhibition spaces, education suites and leisure uses.

Designed to act as a centrepiece to the city’s waterfront development the scheme will tie in with a planned redevelopment of the railway station, enhancing pedestrian access to the Tay.

Comprising a ‘ring structure’ of reconstituted stone the façade is inspired by the geological strata found in cliff faces and cantilevers over a promenade space to shelter an external public plaza.

In their design statement the practice notes: “From Union Street it will be possible to partially see the V&A, whilst ensuring that the view to the River Tay is not excluded. Upon approach from the city the relationship between the building and the river becomes more apparent.

“The organic form of the building and its relationship with the water, will frame the river and the landscape creating dynamic viewpoints form the city to the river as well as back to the city and the Discovery from the public deck.”
A landscaped promenade will be constructed to reconnect the city with the Tay
A landscaped promenade will be constructed to reconnect the city with the Tay

7 Comments

SAndals
#1 Posted by SAndals on 7 Jun 2012 at 12:54 PM
Planning proposal on the surface still looks similar to the competition winning design, so a big thumbs up from me to the KK/Cre8 team. Some lovely architectural drawings in their Planning submission too. Looking forward to seeing the V+A on completion.
Urban Designer
#2 Posted by Urban Designer on 7 Jun 2012 at 14:03 PM
Disappointed by the removal of the ground floor glass fronted restaurant but still a kick ass design compared to the likes of the Glasgow Transport Museum and Belfast's Titanic horror show.
Tony Malley
#3 Posted by Tony Malley on 7 Jun 2012 at 15:36 PM
Looks like it will require the Building Warrant drawings soon.I would like to volunteer my services.
Andy Robertson
#4 Posted by Andy Robertson on 11 Jun 2012 at 15:18 PM
Well done to all at Cre8 for taking forward this world class design.
Curious of Coatbridge
#5 Posted by Curious of Coatbridge on 11 Jun 2012 at 15:27 PM
mmmmmm.. planning section looks like stone slats suspended from weirdly designed sheds nothing very special at all
Iain McDonald
#6 Posted by Iain McDonald on 11 Jun 2012 at 15:36 PM
#6 Thankgood ness, some sense at last. I thought I was going nuts. Big sheds with hung/suspended stone with nothing inside. Take a look at the planning drawings.
Neil
#7 Posted by Neil on 11 Jun 2012 at 15:46 PM
That is strange. How is the stone fixed, Cre8 superglue?

Post your comments

 

All comments are pre-moderated and
must obey our house rules.

 

Back to June 2012

Search News
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.