Newsletter - Links - Advertise - Contact Us - Cookies
 

Riverside House

Riverside House
Riverside House is a private dwelling located at the end  of a row of traditional cottages, along a small inver with views across the Sound of Mull, and over to Morvern. The house is separated from the existing cottages by a large mature cherry tree. The design proposal is comprised of two parts. The road facing ‘white house’ is designed to fit in with the massing and form of the existing row of cottages; while the dark timber and metal clad element is designed to shadow this form and to visually recede into the slope at the back of the site. The two parts are linked by a dramatic hallway connecting the main living spaces with the view. The cross laminated timber structure helps to create a sculptural interior with dynamic views between internal spaces, across the landscape and out to sea.

Fabric first Passive House principles are adopted and the cross-laminated timber structure provides great levels of airtightness, and coupled with under-slab insulation, gives a continuous layer of insulation. This thermally robust construction means that the space heating requirement is minimal, despite the large areas of East facing glazing looking toward the view. The house is super insulated with Heating provided by a wood burning stove and electric panel heaters which work in conjunction with mechanical ventilation and heat recovery. Solar photovoltaic panels on the roof compensate for any residual energy need.
PROJECT: Riverside House
LOCATION: Aros Mains, Isle of Mull
CLIENT: Charlotte Smailes
ARCHITECT: Thorne Wyness Architects
STRUCTURAL ENGINEER: David Narro Associates
SERVICES ENGINEER: Ferguson Energy
Riverside House
Riverside House
Riverside House

Riverside House
Riverside House
Suppliers:
Main Contractor:  Norman MacDonald Builders

Back to Housing

Search
Subscribe to Urban Realm Magazine
Features & Reports
For more information from the industry visit our Features & Reports section.